Novice
Zapisnik seje upravnega odbora Društva vinogradnikov Semič - 12.11.2009 PDF natisni E-pošta
Prispeval Dušan Kofalt   
Ponedeljek, 30 November 2009 09:55
Datum: 12.11.2009, ob 18.00 uri v sejni sobi Občine Semič

Prisotni: Kofalt Dušan, Mihelčič Miha, Simonič Jernej, Plut Stanislav, Malnarič Marko, Kambič Robert, Juntez Božo, Pašič Božo, Saje Branko, Novina Franc, Cesar Slavo, Pavše Polde, Simonič, Movern Franc, Malnarič Samuel, Pečavar Martin

Dnevni Red
  1. Finančno poročilo stanja na računu na dan 12.11.2009
  2. Tekoče zadeve:
    1. načrti:
      1. i.      izdaja koledarjev za leto 2010
      2. ii.      priprava silvestrovanja
      3. iii.      pobiranje članarine 2010
      4. iv.      degustacijski tečaj
      5. v.      pridobivanje sponzorskih sredstev
  3. za urediti:
    1. i.      podpisniki za dvig, polog ali plačilo na banki
  4. napredek:
    1. i.      trženje vina »Šokec« tudi med vikendi
  5. dolgovi:
    1. i.      nepobrana članarina
    2. Ocenjevalna lestvica:
      1. razlogi za spremembo in utemeljitev
Po ugotovitvi sklepčnosti, se je sestanek pričel.

Ad 1: Finančno poročilo je podal blagajnik, Jernej Simonič.

Ad 2ai: Koledarji bodo natisnjeni do 11. decembra 2009 (Kofalt – Vidmar Thomas)

Ad 2aii: Silvestrovanje bo potekalo pri najugodnejšem ponudniku. Preveri se cene in proste termine pri Absec, Plut, Malenšek, Cerjanec in Pezdirec. Silvestrovanje bo potekalo 09.01.2010. (Kofalt)

Ad 2aiii: Pobiranje članarine bo letos potekalo v decembru, višina članarine znaša 10€. Na sestanku s pobiralci predsednik razdeli koledarje in poudari resnost pobiranja. Pobiranje članarine se začne 14.12. in konča najkasneje do 28.12.2009. Dopolnjen spisek članov društva tajnik (Miha Mihelčič) ažurira in število predstavi na občnem zboru.

Ad 2aiv: Termin degustacijskega tečaja je potrjen od 12. do 19. januarja 2010. Ker je veliko povpraševanje po tečaju za stekleničenje, se obenem z obvestilom za degustacijski tečaj, pošlje še informacija o tečaju za stekleničenje.

Ad 2av: Za pridobivanje sponzorskih sredstev bo potreben individualni pristop in to pred večjimi dogodki.

Ad 2b: Na banki je potrebno razrešiti dosedanje podpisnike in pooblastiti za dvigovanje sredstev blagajnika in predsednika društva (Kofalt Dušan, Simonič Jernej).

Ad 2c: V kleti bo potekala prodaja vina vsako tretjo soboto v mesecu, ko poteka na Štefanovem trgu sejem. Enako se bo vino prodajalo ob nedeljah dopoldne. Vino bo prodajal Novina Franci. Kletar še vedno ostaja Marko Malnarič, ki je odgovoren za kvaliteto vina. Prodaja se začne šele po spremembi statuta društva.

Ad 2d: Za leto 2009 v nekaterih vaseh ni bila pobrana članarina. Za to je kriv član društva, ki je zadolžen za pobiranje članarine v teh vaseh, saj je s tem oškodoval društvo za finančna sredstva, obenem pa tudi nimamo točnega podatka o številu članov v teh vaseh. Članarino mora vsekakor pobirati zaupanja vreden človek, ki svojo nalogo korektno in natančno opravi.

Ad 3:
Letos smo že 23. ocenjevali mlada vina v Semiču. Degustacija se tradicionalno organizira kmalu po trgatvi – kakšen mesec ali mesec in pol - ko je vino še mlado. V društvu vinogradnikov Semič je včlanjeno približno 300 članov in večina med njimi prinese vino na ocenitev. Ocenjujemo pa tudi vina vinogradnikov iz Črnomlja, Metlike ali iz ostalih regij. Ker poteka ocenjevanje v Semiču tako hitro po trgatvi, je to odlična priložnost odkriti napake ali bolezni vin že v začetnem stadiju. V tej zgodnji fazi se nepravilnosti na dokaj enostaven in lahek način odpravijo, tako da kasneje skozi celo leto lahko uživamo v odlični kapljici.
Letos so imele tri komisije veliko dela s 400 vzorci vin. Ocenjevali so v skladu s pravilnikom o ocenjevanju vin, ki ga je sprejel Upravni odbor Zveze društev vinogradnikov Dolenjske 1.4. 2009. Na podoben način ocenjujejo vina tudi v Črnomlju in v Metliki.
Ocenjevanje v Semiču je zadnjih nekaj let izgubljalo veljavo. Lestvica odličij (veliko zlato, zlato, srebrno) je bila namreč postavljena tako nizko, da je večina vzorcev prejelo veliko zlato in zlato odličje (srebrnih skoraj ni bilo). S količino velikih zlatih odličij njihov lesk bledi. In kljub trdemu in kvalitetnemu delu degustacijskih komisij, so bila nato vina po odličjih spet rangirana v isti koš.
Na letošnjem ocenjevanju vin, sem se kot predsednik društva vinogradnikov Semič, ob posvetovanju z nekaterimi člani upravnega odbora in ob posvetovanju z gospodom Samom Hudoklinom, ki je bil predsednik ene od degustacijskih komisij na ocenjevanju, odločil, da rangiramo odličja podobno kot to predpisuje zgoraj omenjeni pravilnik, še vedno mileje kot v Črnomlju ali Metliki a malo strožje kot je bila v Semiču navada. Kvaliteta vin se iz leta v leto dviguje, kar je cilj delovanja društva vinogradnikov Semič. A ne smemo zaspati na lovorikah, ne smemo obtičati na mestu. Zopet moramo dvigniti renome ocenjevanja v Semiču, da bodo rezultati primerljivi ostalim ocenjevanjem.
Kot predsednik društva sem včasih primoran sprejeti hitre odločitve in vedno ni časa sklicati celotnega upravnega odbora (ki šteje 30 članov), da bi potrdili odločitev. Ker pa se zavedam odgovornosti, odločitve vedno pretehtam z vsaj enim predstavnikom stroke in s kar največ člani upravnega odbora. Za sprejetimi odločitvami vedno stojim in sem jih pripravljen zagovarjati pred nadzornim odborom, kakor tudi pred upravnim odborom ali celotnim občnim zborom društva vinogradnikov Semič. Društvo vodim transparentno in v dobro vseh, še tako majhnih vinogradnikov. In vem, da je našim članom pomembnejša kakovost ocenjenega vina kakor pa barva odličja. Seveda pa jim še vedno ostane ocenjevanje v Črnomlju, Metliki ali katerem drugem kraju, ki bo semiško ocenjevanje potrdilo ali ovrglo.
Še enkrat se vsem članom društva, ki so mi pomagali organizirati pobiranje vzorcev, degustacijo in podelitev priznanj in plaket, najlepše zahvaljujem. Verjamem, da bomo v dobro društva organizirali še veliko podobnih prireditev, ki bodo kakovost semiških vin še dvignila. Prva od takšnih priložnosti bo že v januarju, ko v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto, prirejamo degustacijski tečaj.

Prenesi izvirni zapisnik.
Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 30 November 2009 10:25
 
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2009 - Komentar predsednika komisije Sama Hudoklina PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Petek, 30 Oktober 2009 16:36

V soboto, 24.10.2009 je v prostorih Osnovne šole Semič potekalo ocenjevanje mladih vin v organizaciji Društva vinogradnikov Semič. Ocenjevanje je bilo izvedeno na visokem nivoju, kar gre nedvomno zasluga posameznim aktivnim članom društva. Zelo dobra organizacija, tehnična izvedba, kakovostna mlada vina in prijetno vzdušje so pričarali krasen ambient za ocenjevanje.

Šestčlanska komisija v sestavi Jože Govednik, Marko Malnarič, Silvo Murgelj, Slavo Cesar, Anton Konda in Samo Hudoklin, katere vodenje mi je bilo zaupano, je skupno ocenila 131 vzorcev rdečih vin, tako zvrsti kot tudi sortna rdeča vina.

Lahko rečem, da sem bil zelo pozitivno presenečen nad zelo dobro, če že ne odlično kakovostjo ocenjenih mladih vin. Tudi odstotek vin s prisotno napako oz. boleznijo je bistveno nižji od pričakovanega glede na pasti, ki jih je letnik 2009 prinesel seboj. Namreč, za vinskim letnikom 2008, ki smo ga ocenili kot dober letnik, je prišel vinski letnik 2009, za katerega lahko nedvomno rečemo, da ima bistveno večji »potencial«, ki se je že v času dozorevanja in trgatve odražal v boljši dozorelosti grozdja, večji vsebnosti sladkorja v grozdju, nižjih skupnih kislinah in višjih pH vrednostih. Zlasti višja pH vrednost v povezavi z višjo temperaturo v času trgatve in predelave grozdja lahko predstavlja veliko past za kletarja, če je le-ta manj vesten in strokovno podkovan. Na srečo, kot že rečeno, je bilo izločenih vin malo. Razveseljujoče je zlasti dejstvo, da so bili med vsemi izločenimi vzorci le trije takšni, ki so kazali znake bolezenskega stanja (cik), ostali so bili izločeni zaradi napak kot sta bekser in oksidacija. Ti napaki sta v tem času še vedno odpravljivi.

Navdušen sem bil nad dejstvom, da so številni kletarji izkoristili možnosti, ki jim je ponudil vinski letnik 2009. Rdeča vina so bila v povprečju zelo dobro obarvana, z violet odtenkom, polna, s krepko taninsko strukturo. Pri velikem številu vin je bil opravljen tudi biološki razkis, ki je vina še bolj »zaokrožil«. Tu se je videlo, da je znanje vinarja na visokem nivoju, saj se je znal prilagoditi lastnostim letnika, ob tem pa uporabil tudi kakšen nov tehnološki prijem. Vsem tem iskrene čestitke in obilo užitkov ob nadaljnjem kletarjenju. Naj na koncu ne bo odveč opozorilo, da je ob kletarjenju vina v letnikih, kot je letnik 2009, potrebna večja mera pazljivosti, posluževanje strokovnih oseb in pristojnih laboratorijev.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja, organizatorju pa se ob tej priložnosti zahvaljujem za vabilo in za zaupanje.

Samo Hudoklin

Zadnjič posodobljeno Petek, 30 Oktober 2009 16:46
 
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2009 - Komentar predsednika komisije Dr. Mitje Kocjančiča PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Petek, 30 Oktober 2009 16:19

Društvo vinogradnikov Semič je 24. oktobra 2009 organiziralo že tradicionalno ocenjevanje mladih vin svojih članov. Ker so vinogradniki prinesli v oceno nepričakovano število vzorcev belih in rdečih mladih vin, je to potekalo v treh šestčlanskih komisijah po uradni Buxbaum-ovi 20 točkovni metodi. Imel sem čast predsedovati komisiji, ki je ocenjevala bela mlada vina, t.j. Belokranjce PTP in mešana bela vina. Ker smo ocenjevali vina z geografskim poreklom, smo se dogovorili za pozitivno oceno nad 14,1 točke. Nekoliko motnosti oz. opalescentnosti pri bistrosti smo tolerirali, saj so taka vina lahko v prometu do 31. januarja prihodnjega leta. Naša komisije je ocenila skupno 140 vzorcev vin, od tega 95 belih vin Belokranjec PTP, 42 vzorcev belih zvrsti (mešanega belega vina) in tri sortna vina.

Ocenjevanje je kot vsako leto potekalo v prostorih osnovne šole Belokranjskega odreda v Semiču po že ustaljeni praksi s tekočo strežbo pravilno razvrščenih vzorcev in sprotno računalniško obdelavo ocen. Ocenjevanje je potekalo v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju vin.

Moja opažanja glede kakovosti predstavljenih vin so sledeča:

- beli Belokranjec PTP: na začetku ocenjevanja smo bili prijetno presenečeni, saj so med prvimi 40 vzorci izpadli samo trije vzorci zaradi oksidacije in žveplovodika. Še nekaj jih je bilo ocenjenih pod 16,3 točkami, kar je spodnja meja za Belokranjca PTP. V drugi seriji pa se je pokazalo nekaj več napak, v glavnem spet po oksidaciji, žveplovodiku in v dveh primerih po hlapnem tonu. Če smo v vinu zaznali ostanek nepovretega reducirajočega sladkorja ali sortno aromo, smo tako vino uvrstili med bele zvrsti vin. Kljub temu smo okoli dvem tretjinam predstavljenih vin dodelili kakovostno oceno, kar je bilo pričakovano tudi glede na dober letnik 2009.

- mešano belo vino-zvrst: nepričakovano smo bili pozitivno presenečeni nad kakovostjo mladih belih vin, saj so zaradi manjših napak ostala neocenjena samo tri vina, več kot polovica pa jih je prejela kakovostno oceno.

Po končanem ocenjevanju si je bila komisija v diskusiji enotna, da smo imeli priložnost poskusiti dobra, značilna vina s tega okoliša. Večina vin je bilo značilnega, polnega, harmoničnega okusa s prijetno kislino, kar je, kot sem že omenil posledica ugodnih vremenskih razmer, dobrega zdravstvenega stanja in polne zrelosti grozdja. Napake, ki sem jih omenil in so v tem času hitro odpravljive z ustreznimi enološkimi ukrepi, so izključno posledica kletarjenja. Glede na izobraženost vinogradnic in vinogradnikov se napake, kot so oksidacija in žveplovodik v tem času ne bi smele več pojavljati.

Vsem vinogradnicam in vinogradnikom, ki bodo za svoje vzorce in trud prejeli diplome in priznanja, iskreno čestitam in želim, da svoja mlada vina čimbolje donegujejo!

Ljubljana, 29. oktober 2009
Dr. Mitja Kocjančič

Zadnjič posodobljeno Petek, 30 Oktober 2009 16:36
 
Martinovanje - Podelitev priznanj vinogradnikom PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Petek, 30 Oktober 2009 10:41

V soboto, 7.novembra ob 18. uri, bo na Štefanovem trgu v Semiču pod šotorom podelitev priznanj vinogradnikom za ocenjene vzorce vin na degustaciji. S kratkim kulturnim programom bomo podelitev še obogatili. Prve tri ocenjene vzorce vsake sorte vina bo mogoče poizkusiti v zidanici Društva vinogradnikov Semič, ki stoji pod muzejem v Semiču (10m od šotora).

Razvajal nas bo Ansambel Roka Žlindre.



Letak in program prireditve Praznovanje jeseni.

Vabljeni, da se skupaj poveselimo!

Zadnjič posodobljeno Torek, 03 November 2009 10:17
 
Vas zanima od kod so naši vinarji? PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Četrtek, 29 Oktober 2009 09:54
Vinarji objavljeni v rezultatih ocenjevanja mladih vin v sklopu Martinovanja 2009 v Semiču so predstavljeni z modrimi točkami:

Zemljevid - Vinarji na Martinovanju 2009

Kako je nastal zgornji posnetek:

1. Naslovi vinogradnikov so pridobljeni iz excel datoteke - rezultati ocenjevanja.
2. Manjši program v perl-u je v nekaj korakih izdelal kml datoteko za Google Earth v teh korakih:
  • Prebral in pretvoril naslove iz excela v standardno obliko naslovov
  • Izvedel spletno geolociranje vsakega naslova z uporabo geolokatorja: http://developer.yahoo.com/maps/rest/V1/geocode.html
  • Na osnovi geolokacije in naslova je program izdelal kml datoteko, ki se lahko uvozi v Google Earth
3. Google Earth; Nastala datoteka kml je bila uvožena, izbran željen 3D pogled in izdelan zgornji posnetek.
Zadnjič posodobljeno Sreda, 11 November 2009 12:53
 
«ZačetekPrejšnja11121314151617181920NaslednjaKonec»

Stran 19 od 20